PESURUHJAYA PAS PERAK, MELAWAT MANGSA BANJIR LENGGONG

13 11 2009

100_0733

LENGGONG: Sebanyak 30 mangsa banjir di beberapa kampung di sini yang dianggap paling layak menerima bantuan, diberi sumbangan berupa beras dan barangan dapur ala kadar oleh Pesuruhjaya PAS Perak, Ustaz Abu Bakar Hussain.

Ustaz Abu Bakar yang datang bersama Setiausaha Badan Perhubungan PAS Perak, Ustaz Misbahul Munir Masduki turut membuat penyerahan sukarelawan daripada Unit Amal (UA) dan pemuda-pemuda PAS tempatan yang ditugaskan untuk membersih rumah-rumah mangsa banjir.

Kehadiran mereka berdua yang sampai jam 10.45 pagi disambut oleh Yang Dipertua PAS Lenggong, Haji Razman Zakaria serta AJK PAS Kawasan. AJK Dewan Pemuda PAS Lenggong dan anggota-anggota Unit Amal di Pusat Asuhan Tunas-Tunas Islam (PASTI) Kota Tampan Air.

Sebelum gerakan menyampaikan bantuan ziarah mangsa-mangsa banjir di Kampung Banggong Bor, Banggol Belimbing, Banggol Batu dan Taman Kota Tampan, mereka berdua terlebih dahulu dibawa ke Masjid Jamek Lenggong untuk menunaikan solat jenazah.

Ustaz Abu Bakar sendiri telah mengimamkan solat jenazah seorang ahli PAS Kampung Pecah Batu, Lenggong yang meninggal dunia petang kelmarin (semalam) dengan dimakmumkan lebih 100 penduduk kebanyakannya pimpinan dan ahli PAS kawasan.

Seterusnya Pesuruhjaya PAS Perak itu, telah dibawa melawat ke rumah-rumah mangsa banjir dua hari berturut-turut sambil menyampaikan bantuan serta membuat penyerahan anggota-anggota Unit Amal untuk tugasan kerja-kerja membersih rumah mangsa.

Sementara itu, Razman berkata, kerja-kerja pembersihan rumah telah dilakukan sehari suntuk kelmarin, bagaimanapun selepas malam kedua berlaku banjir lumpur sekali lagi, kerja-kerja pembersihan oleh kira-kira 30 petugas dilakukan semula.

Katanya, dalam kejadian banjir pertama lebih 200 keluarga (72 di Taman Kota Tampan, lebih 30 di Kampung Banggol Batu, lebih 30 di Kampung Banggol Belimbing dan kira-kira 20 di Chain dan Batu Dinding) dilanda banjir lumpur mulai jam 12.30 malam dan surut jam 8 pagi.

Pada malam kedua (semalam) rumah-rumah yang sama dilanda banjir sekali lagi mengalami masalah akibat limpahan air Sungai Nerok selepas hulan berjam-jam pada sebelah petang membawa ke malam, katanya.

Turut dilanda banjir ialah, katanya ialah Masjid Banggol Batu, Sekolah Agama Rakyat Taman Kota Tampan, Surau Taman Kota Tampan, Dewan Tabika kemas Banggol Batu, Dewan Serbaguna Taman Kota Tampan, Dewan Orang Ramai Banggol batu dan lima buah premis kedai di taman Kota Tampan.

Advertisements

Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: