HIMPUNAN RAKYAT BERSIH 2.0: POLIS PERLU BERI KERJASAMA

6 07 2011

IPOH, 30 Jun: Menjelang Himpunan Aman BERSIH 2.0 pada 9 Julai 2011 nanti, provokasi, ugutan dan pelbagai tuduhan tidak berasas yang dilemparkan oleh pihak polis dan Barisan Nasional semakin dahsyat dan sukar dikawal.

Lidah rasmi UMNO, Utusan Malaysia pula seperti biasa cuba menghangatkan suasana dengan menaburkan fitnah demi fitnah terhadap pihak NGO dan rakyat yang terlibat dalam menjayakan BERSIH 2.0.

Justeru, Pesuruhjaya PAS Perak, Ustaz Abu Bakar Hussain menggesa semua pihak yang akan menjayakan himpunan aman itu nanti untuk bersiap sedia dari segi fizikal dan juga mental.

Tegasnya, “Kita akan berhimpun secara aman damai untuk menyerahkan memorandum khas kepada Yang Di-Pertuan Agong. Para peserta harus bertenang dan elakkan daripada termakan provokasi pihak UMNO, PERKASA dan Polis.”

Beliau turut menjelaskan, kerajaan perlu faham bahawa himpunan yang akan diadakan pada 9 Julai ini ialah satu himpunan aman. Ia hanya bertujuan untuk menuntut hak rakyat dan keadilan dalam sistem demokrasi dikembalikan sebagaimana yang tersenarai dalam 8 Tuntutan BERSIH.

Jelas sekali pihak polis mahupun kerajaan tidak mempunyai alasan yang munasabah untuk menidakkan perhimpunan ini. Hal ini kerana ia jelas bercanggah dengan Perkara 10(1)(b) Perlembagaan Persekutuan serta Perkara 20(1) Perisytiharan Hak Asasi Manusia Sejagat sebagaimana yang dimaklumkan dalam satu kenyataan Suhakam baru-baru ini.

Pesuruhjaya PAS Perak itu juga menyarankan agar polis membenarkan orang awam menyertai perhimpunan aman BERSIH 2.0 ini tanpa sebarang provokasi atau gangguan. Malah, polis harus memberi kerjasama dalam mengawal himpunan ini agar ia dapat berjalan dengan lancar tanpa insiden yang tidak diingini berlaku.

Menurut beliau lagi, pihak polis dilihat berat sebelah dengan membiarkan sahaja beberapa siri himpunan bantahan yang dilakukan oleh pihak pemuda UMNO dan juga PERKASA dengan mengeluarkan kenyataan berupa ugutan dan ancaman tanpa sebarang tindakan diambil.

Beliau turut menyeru kepada rakyat Malaysia agar mengkaji dan memahami Perlembagaan Persekutuan untuk mengetahui hak masing-masing sekiranya ditahan polis dengan merujuk kepada Buku Merah terbitan Majlis Peguam dan seterusnya berkongsi maklumat kepada umum melalui pelbagai medium. Hak-hak ini perlu dijaga untuk mengelakkan pencabulan pihak yang tidak bertanggungjawab.

Beliau juga mengulangi komitmen BERSIH untuk memastikan Himpunan BERSIH 2.0 kelak akan berlangsung dalam keadaan aman.


Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
%d bloggers like this: